Enhver god langtur starter med litt akklimatisering. Så også turen vår. Derfor har vi nå hatt to hele dager i Madrid, pluss en kveld og en morgen. Ikke det at vi har lært oss noe mere spansk. Selv om det hadde vært nyttig, da ingen her vi bor kan noe annet språk. Man får det man betaler for når kriteriene er sentral beliggenhet og ellers så billig som mulig. Så da blir det et passe lite rom uten vinduer. Man kan bli svært forvirret på tid når det ikke slippes inn dagslys har jeg fått erfare.
For den som ikke vet det, kan det bli veldig varmt i Madrid om sommeren. Spesielt for oss nordboere som sjelden ser sola. Det kan nesten bli i overkant. Men ikke verre enn at vi har fått med oss både en og to fortauskafeer. Musene i Madrid er også så generøse at de har gratis inngang de par første timene før stengetid, så vi fikk vært akkurat passe kulturelle på Museo Reina Sofia, museet for moderne kunst. Her henger blant annet Pablo Picassos ‘Guernica‘. Jeg vil si at det var en opplevelse.
Dag to benyttet vi oss av guidet bytur med en aldeles helt herlig og entusiastisk guide. Lite visste jeg at spanjolenes skinkedilla stammer fra den spanske inkvisisjonen. En vanlig måte å sjekke om man var en god katolikk var nemlig å se på hva, og hvordan, man spiste. Og hva er det kristne spiser som både jøder og muslimer styrer unna? Jo, svin selvfølgelig. Så da følger det at en god katolikk spiser skinke til alle måltider og gjerne henger litt skinke ut av vinduet, sånn for sikkerhets skyld.
Etter å ha vandret byen rundt og fått med oss både historie og kultur, var det tid for litt avslapping. Og hvor gjøres det bedre enn på et hammam, tyrkisk bad? Ikke vet jeg. Kvelden ble avsluttet med en ordentlig tapasrunde sammen med noen australiere som turer Europa. Og i morgen venter inetet mindre enn elleve timer fly til Quito.